Kunstmusikken & Folkesjela

cropped-sander-og-mads-erik-i-aulaen1.jpg

Jeg opplever at klassisk musikk ofte tolkes innenfor en snever ramme. Norske verk inspirert av eller basert på den norske folkemusikken interpreteres stort sett som annen musikk fra samme periode. Jeg mener norsk musikk har noe helt særegent ved seg, og at det å ta tak i de folkemusikalske elementene åpner opp for nye og spennende muligheter, hvor man kan komme tilbake til det som inspirerte komponistene til å skrive musikken. Dybden i det enkle. Nærheten. Det ekte og ærlige. Det vare.

Grieg Sonate i G-dur for fiolin og klaver, Live fra Universitetets Aula, Oslo 2016

Med Ingfrid Breie Nyhus, klaver

Slik begynte prosjektet jeg kaller “Kunstmusikken & Folkesjela”. Det har blitt en større prosess enn jeg så for meg. To utøvertradisjoner møtes, og i forsøket på å forene dem, gjør vi stadig nye oppdagelser.

Støtte til Plateinnspilling med Simax Classics

I september spiller vi inn plate med støtte fra Fond for Lyd og Bilde, Fond for Utøvende Kunstnere, CREOs vederlagsfond, Norsk Tonekunstnersamfund og Sparebank 1 Gudbrandsdalen. Albumet gis ut på Simax Classics våren 2022.

Turné våren 2018

Turné med pianist Ingfrid Breie Nyhus og trekkspiller Mads Erik Odde!  Tusen takk for støtte fra Kulturrådets Fond for Lyd og Bilde (FFLB), Fond for Utøvende Kunstnere (FFUK), Norsk Tonekunstnersamfund og Sparebank 1 Gudbrandsdalen! I løpet av Turnéen spilte vi Grieg Sonate i G-dur for fiolin og klaver, “6 gamle bygdevisur frå Lom” av Sparre Olsen, Leif Solberg sonate for fiolin og klaver, “YR” av Lasse Thoresen og “Eventyrsuite” av Bjarne Brustad. I tillegg har vi improvisert sammen over kjente folkemelodier.

Les Kari E. Bekken sin omtale fra konsert i Ringsaker her: http://klassiskmusikk.com/kunstmusikken-og-folkesjela/

Tirsdag 6. Februar
Klubb Krinolin, Malmö
Tirsdag 13. februar
Ringsaker Kirke
Fredag 16. mars
Fjell Kirke, Drammen
Søndag 17. Mars
Nasjonalbiblioteket, Oslo
Søndag 15. April
Lillehammer kirke

Torsdag 10. mai
Friscena, Gjøvik

Fredag 11. mai
Kapellet, Ringebu ungdomssenter

Sparre Olsen

”Seks gamle bygdevisur frå Lom” av Sparre Olsen er kjent og kjært repertoar for mange fiolinister. Stykket er basert på tradisjonelle viser fra Gudbrandsdalen, men det er få som kjenner til disse. Jeg tok kontakt med folkesanger Jarnfrid Kjøk, som kunne fortelle om og synge visene meg. Avstanden mellom hvordan de blir sunget, og hvordan de fleste interpreterer Sparre Olsens versjon, er veldig stor. Den rike og enestående musikalske tradisjonen, i form av rytmikk, klang og intonasjon, er som regel helt borte. Mads Erik og jeg har laget vår egen versjon av Sparre Olsen, for fiolin og trekkspill.