Bio

Sander Tingstad er en 28 år gammel fiolinist med base i Oslo. Han har Master i klassisk utøvende fiolin fra Norges Musikkhøgskole (NMH), og er en allsidig musiker med erfaring innen flere ulike sjangre som folkemusikk, tango og improvisasjon. Han vikarierer i orkestre som Operaorkesteret i Oslo og Kringkastingsorkesteret, og våren 2020 har han fått et 6 mnd vikariat som fiolinist i Arktisk Filharmoni. Han er aktiv som kammermusiker og med egne prosjekter, og høsten 2019 startet han sammen med sin kvartett Vulkan Quartet en egen konsertserie i Oslo, Vulkan Concert Series.

Sander har en særlig interesse for norsk musikk, både som klassisk musiker og gjennom sin bakgrunn som folkemusiker. I sitt prosjekt Kunstmusikken & Folkesjela samarbeider han med blant andre den prisbelønte pianisten Ingfrid B. Nyhus om å tolke norske klassisk verk med utgangspunkt i det folkemusikalske. Prosjektet har vakt oppsikt som noe helt eget og nyskapende, og våren 2018 var det turné med støtte fra blant annet Kulturrådet, Fond for Utøvende Kunstnere (FFUK) og Norsk Tonekunstnersamfund. Juni 2020 spiller de inn plate med det anerkjente selskapet Lindberg Lyd/ 2L, med støtte fra blant annet FFUK, kulturrådets Fond For lyd og Bilde og MFOs Vederlagsfond. De planlegger også samarbeid med flere norske komponister, deriblant et bestillingsverk av Lasse Thoresen. De har også fått støtte fra Norsk Komponistforening til et bestillingsverk av Wolfgang Plagge som skal være være ferdig våren 2020.

Høsten 2017 hadde Sander tre måneders vikariat i Arktisk Filharmoni, som konsertmester i deres produksjon av Sound of Music på Hålogaland Teater. Han har også hatt prøveuker som gruppeleder på 2. fiolin. Han er godkjent vikar i Kringkastingsorkesteret, Trondheim Symfoniorkester, Operaorkesteret ved Den Norske opera og Ballett og Stavanger Symfoniorkester, og har ellers erfaring fra orkestre som Innlandets Filharmoniske Orkester, Ringsakeroperaen, Peer Gynt kammerorkester, og som konsertmester, gruppeleder og tutti i kammerorkestrene Nordic Harmony og Timani Chamber Orchestra

Som kammermusiker er han aktiv i flere grupper, og spiller blant annet fast med Vulkan Quartet. I samarbeid med Kyrre Texnæs og Vulkan starter de Vulkan Concert Series med 6 konserter sesongen 2019/2020. Han har tidligere spilt fast med Parlando Strykekvartett, som blant annet har deltatt på Oslo Quartet Series talentutviklingsprogram, European Chamber Music Academy (ECMA) og spilt mesterklasser for en rekke kjente kvartetter og kammermusikere som Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Emerson String Quartet, Danske Strykekvartett og Gringolts Quartet.

Sander har studert med Morten Carlsen, Harald Aadland og Terje Moe Hansen, og spilt masterclass for og tatt timer med en rekke kjente fiolinister som Vilde Frang, Benjamin Schmid, Henning Kraggerud, Stephan Barratt-Due og Isabelle Van Keulen.

Sander er også sertifisert lærer på level 2 i Timani. Se www.timani.no

Stipender/ priser

2020                  Creos Vederlagsfond, stipend til turné 2020

2019                   Aurora Chamber Music Competition, Honourable mention

2019                   Furestiftelsen, støtte til konsertserie på Vulkan i Oslo m/ Vulkan Quartet

2018                   Fond for Lyd og Bilde (kulturrådet), Stipend til Turné 2018

2017                   Fond For Utøvende Kunstnere, støtte til CD-innspilling, 2L/ Lindberg Lyd

2017                    Fond for Lyd og Bilde, støtte til CD-innspilling, 2L/ Lindberg Lyd

2017                    MFO vederlagsfond, stipend til innspilling, 2L/ Lindberg Lyd

2017                     Fond For Utøvende Kunstnere, Stipend til Turné 2018

2017                     Norsk Tonekunstnersamfund, stipend for unge musikere 2017

2017                      Sparebank 1 Gudbrandsdalen, Stipend til Turné/ CD-utgivelse

2016                      Finale, NMHs kammermusikkonkurranse, Parlando Strykekvartett

2015                       2. pris fiolin, Lisbon International Summer Music Academy

2014                       Lillehammer kommunes kulturstipend

2014                        Wilhelmsen legat, stipend

2011                        2. Pris, tangogruppen ”Headway”, NMHs kammermusikkonkurranse

2009                         1. pris, NM i folkemusikk, Spel fele junior

2008                         Arvefølgeprisen, utdelt av Rikskonsertene og Arve Tellefsen